Forum MUSIC LATINO Strona Główna
Zaloguj

Manu Chao

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni artyści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Śro 17:51, 10 Cze 2015    Temat postu: Manu Chao

Manu Chao, urodzony 21 czerwca 1961 roku, naprawdę nazywa się Jose-Manuel Thomas Arthur Chao, jest kompozytorem i wykonawcą muzyki folk sięgającej korzeniami do muzyki latynoskiej. Rodzice Manu Chao, pochodzący z Galicji i Kraju Basków, uciekając przed reżimem Franco wyemigrowali do Paryża. Przyszły artysta wychowywał się na przedmieściach Paryża. Jak sam o sobie mówi, nie ma jednego miejsca, w którym mieszka, i pomimo że ostatnio najwięcej czasu spędza w Brazylii, jego ulubionym miejscem jest Barcelona.

Dyskografia:
1998 - Clandestino - Esperando la última ola...
2001 - ... próxima estación... Esperanza
2002 - Radio Bemba Sound System
2004 - Sibérie M'Était Contée
2007 - La Radiolina
2009 - Baionarena


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Czw 1:36, 25 Cze 2015    Temat postu:

Jedyną jego piosenką, jaką znam jest "Me gustas tú", pamiętam jak śpiewaliśmy to na hiszpańskim i dostaliśmy karteczki z tekstem, w którym nauczycielka zrobiła małą korektę w części: "me gusta mar y Juana", podczas gdy w oryginale... było tam coś innego Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Nie 8:51, 12 Lip 2015    Temat postu:

enamorada napisał:
Jedyną jego piosenką, jaką znam jest "Me gustas tú", pamiętam jak śpiewaliśmy to na hiszpańskim i dostaliśmy karteczki z tekstem, w którym nauczycielka zrobiła małą korektę w części: "me gusta mar y Juana", podczas gdy w oryginale... było tam coś innego Laughing

Hahaha nauczycielka świetnie wybrnęła z sytuacji. Laughing Pamiętam jak w temacie "najgorsze piosenki latino" pisałaś o tym, że miałaś tę piosenkę na hiszpańskim. Mój znajomy z Norwegii też przerabiał tę piosenkę. Właśnie jakiś czas temu zastanawiałam się jak nauczyciele poradzili sobie z tym kontrowersyjnym fragmentem. Widzę, że znaleźli na to dobry sposób. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Pon 23:21, 20 Lip 2015    Temat postu:

Lepiej pamiętasz, co pisałam na forum niż ja sama Razz Już dawno zapomniałam, że o tym pisałam, a tym bardziej w jakim temacie Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Nie 22:30, 02 Sie 2015    Temat postu:

Nie wiem dlaczego aż tak bardzo utkwiło mi to w pamięci. Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Sob 23:56, 16 Kwi 2016    Temat postu:

Ostatnio przypomniał mi się wywiad z Manu sprzed kilku lat. Skomentował wówczas ówczesną sytuację polityczną w Polsce: "Nie odpowiada mi wasz prezydent i rząd dowodzony przez jego brata. Nie idą dobrą drogą. Dla mnie nie ma przyszłości w takim układzie politycznym..." - ciekawi mnie jakby skomentował naszą obecną sytuację polityczną. Swoją drogą to trochę smutne, że obcokrajowiec, który był w naszym kraju kilka razy, lepiej potrafi dostrzec błędy polityków, niż Polacy mieszkający tu od urodzenia...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Pią 23:08, 22 Kwi 2016    Temat postu:

Bo w tym kraju od 6 lat rozszerza się epidemia ignorancji połączonej z paranoją. Społeczeństwo stało się tak głupie, że aż ciężko mi w to uwierzyć, nie widzą rzeczy oczywistych. Naprawdę nie rozumiem, jak można było tak dać się ogłupić. Jeszcze żebyśmy mieli do czynienia z manipulacją na wysokim poziomie, ale jej poziom jest tak niski, że aż śmieszny. Nigdy nie wierzyłam, że społeczeństwo się na coś takiego nabierze i że kupi te bajeczki o zamachu, trotylu, o Polsce w ruinie, o tym, że w Polsce jest komunizm z którym trzeba walczyć, itp. Zawsze myślałam "Czy oni mają ludzi za idiotów? Przecież nikt w to nie uwierzy". Ale jak widać zbyt wysoko oceniałam ludzką inteligencję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Pon 22:10, 25 Kwi 2016    Temat postu:

Ja też nie rozumiem toku myślenia tych osób, przez nich władzę sprawuje banda oszołomów. Jak można obawiać się komuny, której od dawna u nas nie ma, jednocześnie nie martwiąc się tym, że obecny rząd chce nas cofnąć do średniowiecza. Rolling Eyes Przeraża mnie obecna sytuacja w Polsce, strach pomyśleć, co jeszcze nas czeka w przyszłości.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Pią 20:26, 06 Maj 2016    Temat postu:

A ja ci powiem, że nie boję się przyszłości, raczej patrzę w nią z nadzieją, bo wciąż wierzę, że w końcu ludzie przejrzą na oczy i zbuntują się przeciw wszystkiemu, co obecnie jest złe, co wymaga napraw i zmian. Uważam, że to, co się dzieje teraz, to już niemal punkt kulminacyjny całej tej chorej sytuacji w Polsce. Czasem musi być naprawdę bardzo źle, aby ludzie zmobilizowali się do zmian i szczerze mówiąc mam nadzieję, że ta władza zrobi coś tak głupiego i szkodliwego dla społeczeństwa, że wkurzą się na nich nawet ich wyborcy i że zostaną przez to społeczeństwo widłami wypędzeni z sejmu, bo może dzięki takiemu przykremu doświadczeniu Polacy w końcu by zmądrzeli. Coś jak w tym powiedzeniu, że czasem trzeba sięgnąć dna, by móc się od niego odbić. Więc tak czy inaczej będzie lepiej, tylko ciekawe ile będziemy musieli na to czekać i co będzie musiało się po drodze wydarzyć...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez enamorada dnia Pią 20:28, 06 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manterola
Gwiazda Latino



Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 2697
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Sob 18:09, 07 Maj 2016    Temat postu:

Tez tak myślałam jakiś czas temu odnośnie sytuacji politycznej we Włoszech, która wg mnie jest dużo gorsza niż w Polsce, ale ostatnio już mi minęło. Zauważyłam, ze ludzie są tak strasznie głupi, i maja to wszystko gdzieś, ze nie dziwie się, ze politycy to wykorzystują. Nie wiem juz co powinno się stać, żeby ludzie przejrzeli na oczy. Włoski premier np w ostatnich miesiącach: "uratował" od bankructwa bank, w którym prezesem jest ojciec jednej z ministrów i jego ojciec tez tam miał udziały - ogólnie to wyglądało tak, ze zabrano wszystkie oszczędności które ludzie tam mieli i dano bankowi "żeby nie zbankrutował". Ludzie stracili wszystko, wiele osób popełniło z tego powodu samobójstwo. Potem oddal morska cześć terenu Włoch Francji, ot tak bez żadnego referendum ani nic. Następnie stworzył mnóstwo praw i ustaw, które poważnie szkodzą krajowi. Teraz chce zmieniać konstytucje. Polowa jego partii powinna być w wiezieniu, nie ma w niej chyba nawet jednej osoby, która nie miała by jakiś procesów. Poza tym, taki szczegół, ze ani on ani jego rzad nie zostali prawnie wybrani. To tylko kilka rzeczy, nie wspominając juz ze nie radzi sobie zupełnie z emigrantami, a zamiast coś robić dla kraju to myśli tylko o kupnie wypasionych samolotów, czy budowie mostów, których nikt nie chce (no może poza mafia). A najlepsze jest to, ze nikogo to chyba nie obchodzi i nadal, gdyby odbyły się wybory to jego partia wygrałaby, bo ma ponad 30% poparcie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1747
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Nie 14:49, 26 Mar 2017    Temat postu:

Nareszcie pojawiło się coś nowego od Manu, od 10 lat nic nowego nie nagrał, a jakiś czas temu ukazały się trzy nowe piosenki wraz z teledyskami. Smile A są to: "No Solo En China Hay Futuro": http://youtu.be/HNCN1U8GFNE "Moonlight Avenue": http://youtu.be/sNEvS-1ZGgM oraz "Words Of Truth": http://youtu.be/0LXmhBEZsTo

Wszystkie piosenki zostały udostępnione do pobrania za darmo na oficjalnej stronie Manu: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni artyści Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin