Forum MUSIC LATINO Strona Główna
Zaloguj

Amistades Peligrosas

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8090
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Wto 0:05, 21 Lip 2015    Temat postu: Amistades Peligrosas

Amistades Peligrosas to hiszpański duet powstały w 1991 roku, w skład którego początkowo wchodzili Cristina del Valle i Alberto Comesaña. Łączyły ich nie tylko stosunki zawodowe, ale też osobiste, byli parą w początkowym okresie istnienia zespołu. Od samego początku w twórczości zespołu przeważały dwa główne tematy tekstów piosenek: piosenki o tematyce erotycznej, na której bardziej skupiał się Alberto, a także piosenki poruszające różne problemy społeczne, na których bardziej skupiała się Cristina, takie jak np. prawo do aborcji ("Lágrimas de metal"), złe traktowanie kobiet i ich brak wolności o decydowaniu o sobie w krajach arabskich ("Quítame este velo"), politycy odwracający uwagę ludzi od istotnych problemów ("Más circo y más pan") czy bieda w krajach trzeciego świata, na którą ludzie z bogatszych krajów są w większości obojętni ("Menina Das Favelas"). Z każdym kolejnym albumem, coraz bardziej przeważała ta druga tematyka, aż do płyty "Nueva era" z 1997 roku, która w całości poświęcona jest właśnie różnym problemom społecznym. Po zakończeniu promocji tego albumu zespół zawiesił działalność, bo akurat wtedy definitywnie zakończył się związek Cristiny i Alberto, którzy widocznie nie byli już wtedy w stanie dłużej ze sobą pracować. W 2003 roku nagrali jeszcze jedną płytę razem, "La larga espera", dedykowaną Sahrawi, po czym na stałe zakończyli współpracę. W 2011 roku zespół powrócił w nowym składzie – pozostała w nim Cristina, a doszedł do niego Manu Garzón. Alberto odszedł od grupy i założył własny zespół wraz z Yolandą Yone, znany jako Nuevas Amistades lub Las Amistades Peligrosas de Alberto Comesaña. W nowym składzie Amistades Peligrosas nagrali dotychczas tylko jeden album – „El arte de amar”.

Dyskografia:
1991 - Relatos de una intriga
1993 - La última tentación
1995 - La profecía
1997 - Nueva era
2003 - La larga espera
2013 - El arte de amar

Wybrane piosenki:
"Quítame este velo" (moja ulubiona Smile )
https://www.youtube.com/watch?v=8Xpg4g7djhw

"Más circo y más pan"
https://www.youtube.com/watch?v=ANB6UyVcM1Q

"Lágrimas de metal"
https://www.youtube.com/watch?v=GBH9Nll5nFA

"Menina Das Favelas"
https://www.youtube.com/watch?v=nD5yzM6yQmE

"Me quedaré solo"
https://www.youtube.com/watch?v=95JHOXoXR6M

"Me haces tanto bien"
https://www.youtube.com/watch?v=bWQul83KtqI


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez enamorada dnia Wto 0:29, 21 Lip 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin