Forum MUSIC LATINO Strona Główna
Zaloguj

Diega El Cigala

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1743
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Pią 23:20, 11 Wrz 2015    Temat postu: Diega El Cigala

Diega El Cigala, właśc. Diego Ramón Jiménez Salazar (ur. 27.12.1968, Madryt) - hiszpański piosenkarz, nazywany "Sinatrą flamenco", nr 1 w kategorii wokalista flamenco. Paco de Lucia nazwał go najważniejszym głosem flamenco naszych czasów. Przydomek El Cigala nadał mu sam Camaron – legendarny śpiewak flamenco. Cigala w rodzinie hiszpańskich Romów i od dziecka obcował ze sztuką i muzyką flamenco. Muzyczną karierę od śpiewania na ulicy i w klubach flamenco, do czasu, gdy jego niezwykłe wyczucie rytmu uczyniło z niego jednego z najlepszych akompaniujących. W tej roli śpiewał u takich sław jak Camarón, Tomatito, Gerardo Núñez czy Vicente Amigo.

Dyskografa:
1998 - Undebel
2000 - Entre vareta y canasta
2001 - Corren tiempos de alegría
2003 - Lágrimas negras (con Bebo Valdés)
2005 - Picasso en mis ojos
2008 - Dos lágrimas
2010 - Cigala & Tango
2013 - Romance de la luna Tucumana
2014 - Vuelve el Flamenco

Wybrane utwory:
"Te quiero, te quiero" (con Rosario Flores) - http://youtu.be/RTgDZapqHVI

"El dia que me quieras" - http://youtu.be/QP7sAY7QkzQ


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1743
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Sob 10:11, 31 Paź 2015    Temat postu:

Ostatnio Diego wystąpił w Polsce. Nie często zdarza się taka okazja, w moim regionie jest praktycznie bliska zeru, więc nie mogło mnie tam zabraknąć. Koncert był naprawdę świetny, akustyka perfekcyjna. Bardzo podobał mi się kontakt zespołu z publicznością, wyszli z uśmiechami od ucha do ucha, a grali z taką pasją i zaangażowaniem, że aż te pozytywne emocje przekazywali widzom. Po ich krótkim wstępie wyszedł wokalista, oczywiście też z uśmiechem na twarzy. Przywitał się z publicznością lekkim ukłonem i skinięciem głową, oczywiście sporo osób też w odpowiedzi skinięciem głową (w tym ja), na co on patrząc na mnie ponownie skinął głową i się uśmiechnął. Pomyślałam sobie, że to miłe, że tak wita się z publicznością, ale potem były jeszcze lepsze akcje. Gdy śpiewał praktycznie przez cały czas patrzył na mnie, nawet kobiety siedzące z tyłu za mną to zauważyły, słyszałam jak jedna mówiła do drugiej: "Dla tej dziewczyny śpiewa". Laughing W dodatku tak się na krześle obrócił, że miałam go naprzeciwko siebie. Jakby tego było mało, w pewnym momencie cały czas patrząc mi prosto w oczy powiedział "mi amor" i się uśmiechnął. Shocked Laughing Nie miałam pojęcia jak mam zareagować, ale to jednak miłe, gdy artysta przy tak licznej publiczności skupia uwagę głównie na jednej osobie. Z niektórymi to nawet ciężko kontakt wzrokowy złapać, a co dopiero coś takiego. Aczkolwiek dobrze, że nie było tam telewizji. Laughing Zastrzeżenie mam jedynie do publiczności. Przez ich spóźnialstwo nie mogłam być do końca. Evil or Very Mad Na szczęście udało mi się dyskretnie wymknąć (gdy większość osób z zespołu poszło na chwilę za kulisy). Wiem, że to i tak bardzo nietaktowne, ale co poradzić... Poza tym bardzo mnie zdziwiło, że bilety rozeszły się w błyskawicznym tempie, cała sala była pełna, włącznie z balkonami, lożami bocznymi i miejscami z tyłu sceny. Miło widzieć, że jednak w Polsce jest jakieś zainteresowanie muzyką hiszpańskojęzyczną. Mam nadzieję, że to da do myślenia organizatorom i zorganizują więcej tego typu występów (ale tym razem chyba kupię bilety na balkon Laughing).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manterola
Gwiazda Latino



Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 2697
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Sob 20:10, 31 Paź 2015    Temat postu:

Super !!! Razz

Zazdroszcze koncertu i wrazen! Tez bym tak chciala.
Ja o Diego dowiedzialam sie dzieki jego wystepowi na koncercie Alejandro Fernandeza "Mexico-Madrid" gdzie razem zaspiewali "Como quien pierde una estrella". Uwielbiam ta wersje i caly ten koncert

https://youtu.be/D5MTc_z2dqo

P.S Masz jakies zdjecia z koncertu Diego?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Manterola dnia Sob 20:11, 31 Paź 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Suerte
Gwiazda Latino



Dołączył: 09 Kwi 2012
Posty: 1743
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Pon 9:23, 02 Lis 2015    Temat postu:

Niestety nie mam zdjęć. Sad Nie wzięłam aparatu, myślałam, że uda mi się zrobić jakieś zdjęcia telefonem, ale na początku organizator powiedział, że zdjęcia można robić bez użycia flesha. Gdybym zrobiła fotki bez flesha to by nie wyszły, więc nawet nie próbowałam. Chociaż w sumie ludzie i tak się nie zastosowali do jego dyrektywy, co chwilę widać było błyskające lampy aparatów, a jedna dziewczyna mająca miejsce z tyłu sceny praktycznie przez cały czas nagrywała koncert telefonem, z flashem oczywiście. Laughing Ja się jednak nie odważyłam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
enamorada
Administrator



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 8166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk (woj. pomorskie)
Płeć: women

PostWysłany: Śro 20:24, 04 Lis 2015    Temat postu:

Wow, zazdroszczę wrażeń Smile Zwłaszcza tego kontaktu wzrokowego, to musiało być niezwykłe przeżycie. Też tak chcę! Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Inni ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin