Forum MUSIC LATINO Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kuchnia argentyńska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JR
Administrator



Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 4845
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: women

PostWysłany: Wto 13:21, 05 Sty 2010    Temat postu: Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska niestety nie kultywuje kuchni rdzennych mieszkańców tych regionów, z czasem kuchnia Indian odeszła w zapomnienie. Argentyńczycy pokochali kuchnie Starego Kontynentu (Europy) - we wszystkich restauracjach wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego można dostać wspaniale przyrządzone frutti di mare (owoce morza), które nie różnią się od tych przyrządzanych nad Morzem Śródziemnym. Potrawy przyrządzane przez Argentyńczyków pachną ziołami, oliwą z oliwek. Do swoich potraw Argentyńczycy dodają niezliczone ilości przypraw, które powodują, iż potrawy te smakują jak te przyrządzane w innych częściach świata np. we Włoszech czy też we Francji. W restauracjach podawane są włoskie gnocchi, francuskie bagietki oraz hiszpańskie torttile.

Argentyna słynie w świecie również ze swoich win, których produkcja ma jednak swój rodowód w Europie, ponieważ pierwsze winnice założyli jezuici, którzy osiedlili się na tych ziemiach. Po wielu latach okazało się, że odmiany winorośli Europejskich upodobały sobie klimat argentyński i dawały dużo większe i lepsze gatunkowo plony niż te rosnące w Europie. Argentyna produkuje między innymi słynne wina, które znakomicie smakują do grilowanej wołowiny. Argentyńczycy uwielbiają urządzać grila, przyrządzają ogromne ilości mięs, które oczywiście przed włożeniem na gril, moczą przez kilkanaście godzin w sosie zwanym chimichurri (marynata czosnkowo - ziołowa). W kuchni argentyńskiej griluje się przede wszystkim wołowinę (której zjada się ogromne ilości, jak nigdzie więcej na świecie) ale również i kiełbaski (chorizo), kaszanki, nerki wołowe oraz cielęce czy żeberka.
W kuchni argentyńskiej przygotowywane są również przeróżne sałatki oraz pierogi (empanadas) nadziewane np. wołowiną, serem i warzywami.

Argentyńczycy serwują wspaniałe desery, które są uwielbiane tak samo przez dzieci jak i dorosłych, a do najbardziej znanego deseru na pewno trzeba zaliczyć słodkie pierożki (pastelles) o nadzieniu śmietankowo-karmelowym. Wszelkie ciasta zostały przywiezione przez Hiszpanów. Najsłynniejsze jest dulce de leche – zrobione z mleka i cukru, podobne do karmelu oraz alfajores czyli ciasto przekładane dulce de leche i oblane czekoladą lub flan - coś w rodzaju budyniu oblanego dulce de leche. Innym deserem jest gruby plaster sera z kawałkiem galaretki z pigwy lub galaretki z patatów – queso con dulce. Oczywiście w zależności od regionu do deserów dodaje się niezliczoną ilość owoców, które kolorem, smakiem i aromatem urozmaicą każdą uroczystość.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MUSIC LATINO Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin