Anak
Administrator
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: J-no Płeć: women
|
Wysłany: Wto 13:09, 05 Sty 2010 Temat postu: Kuchnia Meksykańska |
|
|
Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się na m.in. kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli), mięsie i ostrych przyprawach, ogórkach, gruszkach i innych warzywach.
Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest Masa lub też masa nixtamalera, rodzaj mączki kartoflanej, otrzymanej z przemiału ziaren jęczmienia poprzednio moczonych w mleku, przeważnie kozim. Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna pszenicy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. W życie poddanym takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie lizyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych. Owies poddany takiej obróbce chemicznej ma więc większą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla.
Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.
Niektóre dania meksykańskie: tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos, salsa.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Anak dnia Wto 13:09, 05 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|