JR
Administrator
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 4845
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: women
|
Wysłany: Wto 14:00, 05 Sty 2010 Temat postu: Kuchnia brazylijska |
|
|
Kuchnia brazylijska słynie przede wszystkim z obfitości podawanych posiłków. W sztuce kulinarnej Brazylijczyków dominują mięsa i niezbędne do ich serwowania sosy. Sosy przyrządzane w Brazylii mają intensywne saki i często są pikantne a nawet bardzo pikantne. Brazylijczycy nie przepadają zaś za pikantnymi daniami. Głównym sposobem przygotowywania posiłków jest w Brazylii grilowanie. Griluje się w każdym zakątku Brazylii od Rio Grande Do Sul, przez Rio De Janeiro, Sao Paulo, Mato Groso i dorzecza Amazonii aż do Rio Grande Do Norte. Na grilu podsmaża się praktycznie wszystko, od wszelkiego rodzaju mięs, przez ryby do owoców. W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa począwszy od wieprzowiny a kończąc na drobiu. W czasie posiłków można przebierać w różnorodności dań, można wszystkiego próbować po trochu, jednak nawet i na to może nie wystarczyć miejsca w żołądku. Wszystkie mięsa przed podaniem są oczywiście marynowane w odpowiednim sosie, który nadaje miękkości oraz zapachu. Do tradycyjnych dań Brazylii należy zaliczyć feijoada completa (gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, ogonami wieprzowymi, kiełbasą, szczypiorkiem, czosnkiem oraz papryczkami) oraz sopa de palmito (zupa z serc palmowych). Przed każdym posiłkiem podawane są napoje alkoholowe min. caipirinhe (wódka z soku z trzciny cukrowej) lub bezalkoholowe napoje min. ipanemę. Brazylijczycy uwielbiają słodkości, dlatego też ich desery są niesamowicie słodkie i pyszne np. beijinhos de coco (kulki z żółtek, skondensowanego mleka oraz wiórków kokosowych), cajuzinho (Kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).
Podstawowe dla kuchni brazylijskiej produkty to: arroz – biały ryż, feijao – czarna fasola, farinha – mąka z manioku, carno – stek, frango – kurczak, peixe – ryba, dende – olej palmowy, yerba mate – wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, zastępujące herbatę i wyciśnięte soki z owoców.
Kuchnia Brazylijska czerpie wzorce z różnych kultur, głównie europejskich i jest wzorem przejmowanym w państwach sąsiadujących (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Boliwia, Peru, Columbia i Wenezuela), czyli praktycznie w całej Ameryce Południowej.
Popularne dania kuchni brazylijskiej:
caruru – danie z krewetek, cebuli, oleju palmowego , orzechów nerkowca
moqueca – gulasz z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli
vatapa – puree z ryby i krewetek, polane gęstym sosem z oleju dende, orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i imbiru
sururu – owoce morza gotowane w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, czasem wody różanej i owoców
acaraje – zmielona biała fasola z solą i cebulą z pastą maniokową, orzeszkami i krewetkami
tacaca - żółta zupa z kilku rodzajów manioku, z dodatkiem suszonych krewetek, czosnkiem i pieprzem
pato no tucipi – kaczka w sosie z mąki cassava i czosnku
farofa – dodatek do mięs z mączki z manioku zasmażanej z bekonem, solą i masłem
Vatapa – krewetki z posiekaną rybą, gotowane w oliwie dende, melko kokosowe i kawałki chleba
podawana z ryżem – białym i sypkim
sarapatel – wątroba i serce wieprzowe lub baranie pomieszane ze świeżą krwią, do tego dodane pomidory, papryka i cebula, ugotowane razem
churrasco – duże kawałki grillowanego mięsa z sosem z kawałków cebuli i pomidorów
sopa de palmito – zupa z serc palmowych
Kabobs - tradycyjne brazylijska potrawa na grilla o wyrazistym cytrynowym zapachu. Gwarantuje, że przyjęcie będzie bardzo udane.
Post został pochwalony 0 razy
|
|